Dobro za každou cenu

Zdeněk Havrančík

zdroj: pribram.cz

Vedle nákupního střediska Albert na Rynečku, necelých 400m od náměstí TGM, na Zelené páteři města a hned proti dětskému hřišti, se konečně objevily elegantní kontejnery vznikajícího Nízkoprahového centra a ubytovny pro osoby bez přístřeší, jednoho z nejvýznamnějších projektů současného vedení města. Když půjde všechno hladce, mohl by pan starosta slavnostně přestřihnout pásku a otevřít toto zařízení široké veřejnosti právě na Den dětí, prvního června. To v sobě skrývá nemalou symboliku a je vidět, že naši konšelé jsou vizionáři. Vždyť mnohé z dnešních dětí, třeba i těch co bydlí zrovna na Rynečku, může v tomhle zařízení skončit. Je dobré mít je pěkně na očích a vědět, že o nás bude postaráno i tehdy, když probendíme své úspory v hracích automatech, propijeme je, nebo je vydáme za drogy, naděláme dluhy a zůstaneme bez střechy nad hlavou.

Ale dost ironie, která se však sama nabízí. Vůbec nic nenamítám proti provozování podobných zařízení. Jsou potřebná. Ne každý se dostal do těžké životní a sociální situace vlastní vinou a mezi těmi, kterým se to přihodilo, je jistě i několik takových, kteří jsou z toho nešťastní a mají ještě vůli a ochotu na tom něco změnit. Podobná zařízení jim v tom mohou opravdu pomoci. Také proto projekt Nízkoprahu a ubytovny podporuji. Stejně jako stovky obyvatel na Rynečku, jedné z nejhustěji obydlených částí našeho města, ale i dalších našich spoluobčanů. Ale spolu s nimi se domnívám, že snad ani méně vhodné místo pro zřízení Nízkoprahu, nemohl nikdo vymyslet. Bylo by nošením dříví do lesa, kdybych tu opakoval všechny argumenty proti umístění toho zařízení na Ryneček. Nejen že byly vyjmenovány v petici, kterou vedení města smetlo ze stolu ve chvíli, kdy poznalo, že odpůrce nepřesvědčí a neukecá ani nezastraší. Ty důvody dobře vnímá každý rozumě uvažující Příbramák.

Zaráží mne, že vedení města nejen v tomto případě úplně rezignuje na důkladné promyšlení svých záměrů a ani se nepokouší je realizovat způsobem, který město zvelebí a přinese užitek většině jeho obyvatel. Mnohé ty záměry jsou samy o sobě dobré, ale jejich silové a k zájmům občanů bezohledné prosazování, nerespektování i těch nejzákladnějších pravidel využití veřejného prostoru, které narušuje plnění funkcí města, je samotné poškozuje, pokud je nečiní rovnou bezcennými. Divím se, že pan starosta zrovna v tomto případě tvrdě a silou prosadil výstavbu Nízkoprahu na Rynečku, ačkoli tím znehodnocuje svůj vlastní srdeční projekt – Zelenou páteř města.
Proč hledat vhodné a pro charakter městského centra důstojné využití zrušené výtopny – i kdyby to mělo být jen parkoviště, která nám tu tak chybí, když můžeme ohyzdnou výtopnu nahradit podobně neatraktivním zařízením, jehož kontejnery jen podtrhnou provizorium a jepičí život rozhodování  mocných. Že je schováme za křoví? To už vyvolává jen trpký úsměv. Ty, kteří na tuto chybu upozorňují a doporučují jiné a vhodnější řešení, neváhá pan starosta označovat za nemilosrdné a dokonce jim radnice nepřímo podsouvá vinu za smrt dvou bezdomovců (viz Kahan 9/2016 a 12/2016).

Možná se mýlím  s  Nízkoprahem. Třeba se nakonec jeho výsledná podoba stane skvostem a chloubou našeho města. To určitě i bude pořádat do toho zařízení Dny otevřených dveří a zvědaví návštěvníci tam v čisťounkých a vkusně vybavených pokojích nebo společenské místnosti budou moci zastihnout spokojené klienty, kteří svůj volný čas, po usilovné práci na zvelebení města, budou vyplňovat vyšíváním a pletením, četbou hodnotné literatury, sebevzděláváním nebo aspoň sledováním seriálu Ulice.