No, nekupte to!

Jana Dědečková

Včera naposledy ve svém volebním období zasedalo příbramské zastupitelstvo. Pochopitelně se vděční přihlížející hned v úvodu dočkali návrhu na odvolání předsedy finančního výboru pana Řehky, což se patrně stalo již tradičním zahajovacím ceremoniálem. Návrh nepadl od nikoho jiného, než zastupitele V. Králička, který tento požadavek vznáší stejně opakovaně, jako je radními opakovaně zamítán.

Včera byl tento proces doplněn o komentář místostarosty Šedivého, kterým uvedl na pravou míru tvrzení pana Králička o desetitisícové odměně Řehkovi za výkon příslušné funkce. Není to 10 tisíc, jak Králiček uvádí kudy chodí, ale pouze 2 300. Tedy stejná částka, jakou dostávají i ostatní zastupitelé zastávající tyto funkce. Králiček byl  od pravdy vzdálen jenom téměř pětinásobně. Otázkou zůstává, zda tuto nepravdu šíří z nevědomosti nebo úmyslně.

O další oživení celkem poklidného jednání se postaral opět pan Králiček, když se dožadoval  vysvětlení ohledně pronájmu restaurace u zimního stadionu. Tentokrát nebyl ochoten přijmout skutečnost, že radní schválili pronájem nejvyšší nabídce, a to ani po sáhodlouhém vysvětlování celé genese výběrového řízení, způsobu rozhodování, stanovených  kritérií a zvolených priorit. Pan Králiček, který ještě nedávno napadal své kolegy za levnou privatizaci obecních bytů, najednou upřednostňoval jiná kritéria než cenu,  Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, říkala moje babička. Už vidím, jak by pan Králiček opačným koncem hole než nyní mlátil radní po hlavě a  řval by o rozkrádání, kdyby se náhodou rozhodovali podle kritérií jiných.

Zastupitelstvo v současném složení končí. Vysvědčení mu vystaví občané v komunálních  volbách, které proběhnou 15 – 16. října. Na kandidátce ODS už pana Králička nenajdeme, v žádném případě to však neznamená, že by mohl nastat konec těchto zábavných „ králičkoven“,  neboť nyní větří své šance  na kandidátce VV. Říká se sice, že starého psa novým kouskům nenaučíš, ale to bylo pořekadlo našich babiček. Dnes máme přece jen novou moderní dobu, kdy lidé skálopevně věří, že každý nový Vizír pere dočista do čista.  No, a nekupte to!