Nově a kulturně

Eva Číhalová

Příbramská předvolební kampaň vrcholí. Ze všech stran, nároží i výlepových ploch se na nás usmívají neznámé obličeje neznámých lídrů a kandidátů do Senátu, doplněné optimistickými hesly. Na druhé straně jsou vidět i obličeje těch, které Příbramáci dobře znají a umí jejich angažovanost zhodnotit a ocenit.Teď je na nich,koho budou preferovat.

Průvody Pražskou ulicí,voňavé koblihy,opékané buřtíky nebo sladkosti pro seniory – to všechno se už tradičně opakuje přesně v době volebních let a konkrétních měsíců. Také sliby jsou si velice podobné, přestože jejich realizace už autorům většinou starosti nedělají…

Jedinou stranou preferující naprosto jinou a mimořádně pozitivní formu své kampaně se ukázala být ODS – Příbramští patrioté. S vědomím, že kultura národa záleží na kulturnosti jeho občanů, pozvala obyvatele našeho města dvakrát do Divadla A.Dvořáka. Poprvé to bylo 11.září na skvělé večerní představení Válka Roseových  (zde), oceněného všemi přítomnými.

Úžasnou a mimořádnou atmosféru mělo v sobotu 4.října odpolední představení pro rodiny s dětmi při shlédnutí pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Reakce dětí byly spontánní nejen osobitým potleskem, ale často i v průběhu hry, takže emotivně pozitivní dopad byl díky vynikajícím výkonům všech herců neoddiskutovatelný. Vždyť také značná část dětí byla ve velkém divadle poprvé.

Představením příjemné odpoledne nekončilo. Ve foyer byl připraven dětský raut s možností se umět sám obsloužit.

Na malé hosty tam čekali členové hostitelského týmu MUDr.Valášková-pediatrička, Mgr.Číhalová-bývalá učitelka a ředitelka ZŠ a také p.Truhlář v roli českého krále a císaře Karla IV., kteří je přivítali a pobídli k hodování. Že všem chutnalo bylo zřejmé. Po ukončení rautu dostalo při odchodu každé dítě DVD právě se shlédnutou pohádkou, případně s nějakou jinou. Nezbývá než poděkovat rodičům nejen za příjemné reakce, ale především za to, co bylo smyslem této záležitosti: že právě oni mohou svým dětem ukázat cestu ke kulturním hodnotám civilizované společnosti.