Příbramská ODS má svou kandidátku pro komunální volby 2010

Jana Dědečková

Na společném sněmu dvou příbramských místních sdružení ODS Příbram – Město a  ODS - Příbramští patrioté vznikla kandidátka pro podzimní  volby do obecních zastupitelstev, které proběhnou ve dnech 15. a 16. října 2010 . Sestavení kandidátky, vzhledem k již delší dobu trvajícím neshodám mezi oběma sdruženími, neproběhlo zcela bez problémů. Společný sněm volitelů, v zájmu zachování nestrannosti (předseda oblasti J. Volný je ze sdružení Příbramští patrioté), vedl místostarosta Sedlčan a místopředseda oblasti ing. M.. Hőlzel .
Zatímco Příbramských patriotů se na tento sněm dostavilo 42 členů (57), z místního sdružení ODS Příbram - Město, projevilo zájem o sestavení kandidátky pouze 7 členů (27).

Ke konfliktu došlo krátce po zahájení společného volebního sněmu.  Hned v úvodu neprošel návrh zástupců sdružení Příbram - Město, kteří navrhovali vytvoření společné kandidátky ODS formou zipu, tzn. sestavení kandidátky podle návrhu vzešlých z obou místních sdružení rovnoměrně (liché pořadí Patrioté, sudé Příbram - Město).  Příbramští patrioté podali návrh volit jednotlivé kandidáty podle návrhu z místních sdružení jednotlivě jméno po jméně. To znamená, že  pořadí na kandidátce ODS  vzejde z volby osob, tak jak byly nominovány  sdruženími Příbram Město a Příbramští patriote.

Neúspěch v tomto prvním hlasování  však čtyři členové z místního sdružení  Příbram - Město neunesli a bez toho, aby se vhodnou komunikací snažili docílit jiné dohody, nebo přesvědčili přítomné o vhodností jiného postupu, který by byl prospěšný nejen pro ODS, ale především  pro občany Příbrami, demonstrativně opustili jednání.

Neshod mezi dvěma příbramskými sdruženími ODS si nemohli nevšimnout občané Příbrami, protože už dva roky probíhají  přímo před jejich očima na veřejných jednáních zastupitelstva. Tyto střety přitom jsou jen málokdy věcné a  jejich základem je většinou osobní nevraživost a neschopnost respektovat jiný názor. Mnohdy užitečné návrhy, prospěšné pro město a pro občany Příbrami,  tak spadnou pod stůl jen proto, že byly předneseny arogantním způsobem a bez dostatečné argumentace. S tímto stylem jednání by se občané Příbrami v budoucnu neměli setkávat.  Příbramští patrioté po demonstrativním odchodu čtyř členů ze sdružení Příbram - Město sice koncipovali kandidátku pro volby do obecních zastupitelstev téměř sami,  přesto však nejednali silově, brali zřetel na existenci druhého místního sdružení a na přední místa kandidátky navrhovali a také zvolili i některé jejich členy. Kandidátku ODS pro komunální volby v Příbrami rovněž obohatili o nezávislé osobnosti, nestraníky.

Příbramská kandidátka ODS je tedy hotovou věcí.  S některými tvářemi, které jste byli zvykli vídat,  se už (v dresu ODS) nesetkáte, s jinými se budete teprve seznamovat. Zda ODS volila  správně, zda byly vybrány důvěryhodné osobnosti, to posoudí již za několik málo týdnů příbramští občané svým hlasováním.

publikováno na Příbramský permoníček