Proč ODS-Příbramští patrioté?

Eva Číhalová

Proč ODS-Příbramští patrioté?

Při upřesňování názvu naší organizace v Příbrami jsme se bez zaváhání dohodli : ODS-Příbramští patrioté.Proč právě tento název?

Slovo „patriot“ má dva významy: jeden z nich vyjadřuje silné pouto ke svému rodišti, ten druhý nemalou dávku vlastenectví k zemi,v níž jsme se narodili.
Řada z nás jsou tzv.starousedlíci, kteří pamatují naše město ještě v té původní Drdovské podobě Městečka na dlani, s jeho kouzlem, poezií a neopakovatelnou atmosférou poutního místa.Ti mladší mohli zaregistrovat nebývalou bytovou výstavbu ale i likvidaci originálních staveb i typických příbramských zákoutí a ulic. A ti nejmladší se mohou rozhlížet po současné snaze o zkulturnění a zdokonalování prostředí,ve kterém všichni Příbramáci žijí.

Všechny tři generace jsou spojeny pevnou vazbou, a tou je především náš vztah k našemu městu.Chtěli bychom,aby se stalo městem lidí,kteří v něm žijí rádi,jsou pyšni na jeho historii a jsou ochotni pro něj i něco udělat.Vím, a jsem o tom přesvědčená,že velká většina našich spoluobčanů to cítí stejně,ale stejně dobře společně s ostatními vím,že se mezi námi najdou takoví,kteří o patriotismu nevědí vůbec nic nebo vůbec nic vědět nechtějí.Je to vidět na pomalovaných fasádách,poničených lavičkách a autobusových zastávkách se zničenými jízdními řády,na polámaných stromech a poškozených vývěsních skřínkách. Naproti tomu vidím starší občany,jak trpělivě z chodníků odklízejí sníh,ačkoliv už to není jejich povinnost.

Ta jejich snaha opravdu vyjadřuje i jejich postoj,postoj nekonfliktní a jaksi samozřejmý,takový,který pomáhá vzniklé nepříjemné situace řešit a ne je prohlubovat. Faktem zůstává, že takový vztah se musí pěstovat individuálně už od dětství. Jsou města,která pozitivní vztahy svých občanů k nim samotným už mají skoro vyřešeny. Pozná to každý návštěvník, k tomu není třeba oslavných článků v tisku,protože po hodinové procházce nenajdete na jeho teritoriu povalovat se ani jednu pet lahev nebo pozůstatek psího venčení. Myslím,že tady někde bychom měli začít- pořádkem kolem svého domu, kolem odpadových nádob i kolem autobusových zastávek. Právě čistota veřejných prostranství hovoří o kulturnosti občanů! Víme dobře, že řada domů v osobním vlastnictví občanů je vzorovým prototypem, jak by mohlo celé město v budoucnu vypadat. Obyvatelům takových domů to nikdo nenařizuje, to oni cítí, že tak by to mělo být,a mají pravdu.

A jestliže dělám cokoliv ve prospěch ostatních (i když jde „pouze“ o dobré renomé mého města), stávám se dalším patriotem. Správný patriot nenechá na své město a ani na zemi svého původu nikdy dopustit a to bychom si měli uvědomovat.

Příbram je zajímavé město posazené do kouzelné přírodní scenérie. Aby bylo opravdu i město kouzelné, měli bychom ho mít více rádi všichni. I ti, co občas zapomenou, že Příbram je jejich město!

Nemyslíte, že mezi různá novoroční předsevzetí by moc dobře zapadlo i takové: Jsem Příbramák, mám své město rád a určitě to zkusím nějak dokázat!

Věřte,že všichni členové ODS-Příbramští patrioté jsou patrioté nejen svým názvem!

Mgr.E.Číhalová,členka ZM za ODS.