Zdeněk Havrančík: Všichni jsme jenom lidé

zdroj:  Periskop

Příbram – Jedním z kandidátů do zastupitelstva města za ODS je příbramský podnikatel Zdeněk Havrančík.

„Ve straně jsem sedm let, a myslím, že ODS je jedna ze stran, za kterou je ve městě vidět kus odvedené práce. Jsou věci, které nám lidé často vyčítají, ovšem většinou se jedná o záležitosti, které se nedají ovlivnit komunální politikou, ale řešit by se měli na celostátní úrovni. Pokud jde o to, co pro Příbram můžeme udělat? Hlavní je pracovat na infrastruktuře. Z mého pohledu, pohledu podnikatele, je pro město velmi důležité vybudovat tolik diskutovaný obchvat. Je pravdou, že zde je velká nezaměstnanost, ovšem další pravdou je to, že lidé by si měli sami trochu více věřit a pustit se třeba i do podnikání. Nemám rád populistické slogany, typu, snížíme nezaměstnanost´. Co by nezaměstnanost snížit mohlo, je větší míra řemeslníků, dnes má každý střední školy, a co nám v republice obecně chybí, jsou právě kvalitní absolventi učilišť. Dobrých, vyučených řemeslníků je opravdu málo, a volná místa jsou, bohužel obsazována cizinci.“

Co můžete voličům nabídnout?
„Co mohu nabídnout? Samozřejmě spolehlivost, solidnost, zkušenosti s podnikáním. Jako podnikatel dlouhodobě sponzoruji několik kulturních a sportovních akcí,například Svatohorská Šalmaj.Je třeba aby město žilo, aby se Příbramáci měli kde scházet, aby do města jezdili turisté.“

Jak vidíte průběh volební kampaně  ODS není moc vidět v ulicích?
V letošní kampani jsme se rozhodli na rozdíl od většiny ostatních pro slušnou a nekonfliktní volební kampaň. Místo billboardů a rozdávání prebend na náměstích jsme raději podpořili Divadlo Antonína Dvořáka a zakoupili lístky na  představení Válka Roseových, na které jsme pozvali zdarma občany města a příznivce. Nezapomněli jsme ani na děti pro ně jsme uspořádali na Velké scéně představení s rodiči, a to pohádku Tři zlaté vlasy děda  Vševěda po jejímž skončení byl uskutečněn malý dětský raut. Následně se členové místního sdružení ODS Příbram složili a zakoupili  adopci  jedné  píšťaly v rámci výstavby svatohorských varhan.
Jaký názor máte na zadávání veřejných zakázek?

„V Příbrami je jako hlavní a skoro jediné kritérium nejnižší cena. Sice chápu, že je to pro ty, kteří o tom rozhodují nejméně rizikové v následném obvinění z korupce, kdyby vybrali vyšší nabídku. Pokud ale chcete, aby práce byla kvalitně odvedena, nejde vybírat pouze nejnižší nabídky – to se v důsledku po čase mnohdy prodraží brzkými a nákladnými opravami – není se čemu divit, když chcete udělat zakázku levně, musíte šetřit na kvalitě.“

Co byste chtěl závěrem voličům vzkázat?
„Politika je vždy pouze o lidech, v každém politickém uskupení, které jde do voleb jsou lidé, kteří mají co nabídnout a skutečně chtějí pro město něco udělat, ale zároveň jsou, bohužel, v každé straně i ti, kteří prospěšní být nemohou. Všichni jsme jenom lidé, kteří mohou udělat chyby, ovšem druhou pravdou je, že chyby se neodpouští, a po letech práce si každý vzpomene na to, co se nepovedlo. Samozřejmě více by se mělo hovořit o kvalitně odvedené práci.“ Volby i ty komunální by měli být o programu a ten ODS Příbramští patrioté  mají velmi kvalitní. Připomenu jen, že z minulého jsme splnili přes devadesát procent. Prostě si vezměte doma do ruky fotografie Příbrami  jak vypadala před deseti lety a porovnejte je se současností, myslím, že budete sami překvapeni jak naše město prokouklo.